ІМ за ПС (42 год.)



Тема програми: Сервірування столу
Тема уроку (1): Receiving and seating guests 

Підручник "English for restaurant workers" знаходиться за посиланням 
https://drive.google.com/file/d/1IyVRvTXzsqjzHxs_LELGTU5s--PlgxOU/view?usp=sharing

Listening : https://drive.google.com/file/d/1duhUs6s58RFocvP9lb0UMlyOse9iCOTx/   

Reading:   після прослуховування прочитайте самостійно Unit 2, p. 20-21 (читати й перекладати).

Watching and listening : за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ndmMzZb84vQ  перегляньте 8 порад для працівників ресторану. Запишіть їх у зошит.


Unknown words
Adversity - нещастя
 

Writing: ex. 1-5 p. 22-23. 

Home task : learn by heart (вивчити напам'ять слова) "Key Vocabulary" p. 21. 


Тема уроку (2):   Taking reservations by telephone

Listening :  прослухайте аудіозапис "Прийом замовлення" за посиланням.

Reading:   Після прослуховування прочитайте самостійно Unit 1, p. 16-17 (читати й перекладати).

Writing:  ex. 1-5 p. 18-19.

Home task :   ex. 6, 7 p. 19.


Тема уроку (3):   Setting the table. The Cutlery . 
https://drive.google.com/file/d/10afxCWaDQ0z2JrH0tUYk5ws9v2KKAREs/view?usp=sharing

Listening :  прослухайте аудіозапис "Сервірування столу" за посиланням.




Reading:   Після прослуховування прочитайте самостійно Unit 15, p. 72-73 (читати й перекладати). 
Огляньте відео про сервірування столу (їх 2): https://padlet.com/yuliia_kryvoruchko/zrjsd90rcnxj 
Pay attention to this picture!!! Write down these tips into your copy-book ( запишіть у зошит подану схему )


  • What do you need for setting the table? Look at this picture.


Write down these words into your copy-book ( запишіть слова
Writing:  ex. 1, 2, 4 p. 74-75. 
Home task :   ex. 5 p. 75., learn new words by heart.

Тема уроку (4):  Restaurant Etiquette

Listening: https://english4real.com/practice/b2_l1-manners.html  (task 2 "Mind your manners")
Reading:   Після прослуховування самостійно прочитайте Unit 5a, p. 33 (читати й перекладати).
Pay attention to " Restaurant Etiquette " p. 33.  Write down it у your copy-book. ( запишіть у зошит правила етикету в ресторані ). За цією посиланням перегляньте відео " Тест  про правила поведінки за столом ", виконайте його в зошиті письмово : https://padlet.com/yuliia_kryvoruchko/zrjsd90rcnxj Pay attention to this picture!!!






Writing: ex.1, 2 p. 34-35.

Home task :   ex. 3 p.35


Тема уроку (5): Kinds of dishes: porcelain and faience ware.
Look and remember


Має на увазі це згадка.


Write down these words into your copy-books (запишіть слова в зошит ) .
Reading:
Read and translate the texts.
Kinds of dishes
Porcelain dishes are the most elegant. Це різниться з тим, що є особливим і використовується переважно в ресторанах, кафе та кафе. Це має trademark - emblem of enterprise or a corporate image.
Ceramic tableware - majolica and pottery; основним матеріалом для його обробки є clay. The majolica products cover the outside and inside the glaze. Долина має natural color. Керамічні та дерев'яні зазвичай використовують для обслуговування національних страв та конфет у спеціалізованих ресторанах.
Металеві інструменти застосовуються для приготування та служіння свіжих шпарів, перших та двох розчинів, гарячих конфет та конфет.
Скло та хрустальні розчини використовують для обслуговування алкогольних та неалкогольних nápojів, десертів, фруктів.
Plastic dishes are used for serveing ​​passengers of sea, air and rail transport.
Tableware повинен бути hygienic, durable, comfortable в shape, in certain sizes and in a single style. Do not use dishes with cracks and chips.
Sets are made of stainless steel and aluminum. The most common є stainless steel dining sets. Modern sets - spoons, knives, forks має comfortable shape. Якщо служать баночки та рецепти, конфети та ручки, створені з нержавіючої сировини і хрустальний glassware є використані.

TABLE LINEN
Restaurants use different types of table linen: tablecloths, наклейки, handles, towels. У багатьох сучасних готелях, коли служать tables over a tablecloth, put a naperon . Це є top tableware, який не тільки виконує декоративну функцію, але також дозволяє отримати основний tablecloth.
Тим часом, щоб повернути tables в restaurants halls often use a muleton, or protector - a special coating designed to protect surface of the table of damage, effects of high temperatures, which actively absorbes moisture and absorbs sounds when rearranging items .
Handles are made of white linen fabric. Прокладені чотириколірні handle of 35x85 cm є використані при сервісі готелю. Ручки для палички і різьблені sets є в розмірі 100x40 cm від soft cotton fabric, що easily absorbs moisture. У цьому відео ви будете показувати, що прикрасити table using napkinshttps://pin.it/3v9GnrN

Answer the questions:
  1. What dishes are the most elegant?
  2. What is the main raw material for c eramic tableware's  manufacture?
  3.  What is the purpose of g Lass and crystal dishes? 
  4. What   dishes shouldn't you  use? What shape do m odern sets - spoons, knives, forks have?
  5. What is a table linen?
Listening:  watch this video  https://www.youtube.com/watch?v=9NM9tF1uZCs
  • What names of dishes you've heard? Write it down. ( запишіть назви тарілок, які ви почули, переглядаючи відео ).
  • What kinds of dishes do you like? 
  • Watch this video and write down the  benefits of faience ware (pearl dinnerware) - випишіть з відео переваги фаянсового посуду:  https://www.youtube.com/watch?v=BCnYeiB4060
Home task : з'ясувати нові слова by heart. Тема уроку (6):  Kinds of glassware. Має на увазі це згадка.



Reading:
Read and translate the text.
G lassware
У Western Europe, перший glassware з'явився в Італії у Venice. Це скло було зроблене особливими технологіями, з яких він був назв "Venetian". Для багатьох центрів, Venetian craftsmen secretly kept secret його production.
Glassware serves different kinds of cold sweet dishes and drinks. Modern glassware is quite durable, resistant не тільки до high temperatures, а також до low. У glassware є досконало естетичний вигляд, так що ви можете використовувати його для служіння festive або simply dining table. Світловодний продукт може замінити кухонне борошно в овочах та конторі для стирання конфет. Glassware може бути використаний на cooking surfaces and open flames.
Answer the questions:
  1. Where did the glassware appear?
  2. How does the glassware serve?
  3. What look has got  the glassware? 
  4. How can you  use the glassware? 
  5. When can't you use the glassware ?
It's 13-17 centuries' glassware!
Listening:  watch this video (відео про чарки): 

  • Write down the new words from it (випишіть нові слова з відео).
Check yourself - перевір собі!

Home task : з'ясувати нові слова by heart. Перекладіть на англійську наступний діалог. 




Тема уроку (7): Metal utensils
Speaking: 
Let's revise the previous topic. Look at this image. What kind of dishes you see?
  • What is the appointment of the glassware?

 Restaurant Etiquette.  Look at this image.  What is the difference між formal і informal place setting? 
 Write down these words into your copy-books (запишіть слова в зошит ) .



Reading:
Read and translate the text.
Metal utensils

               Металеві інструменти є використані для cooking and serving dishes. It keeps them hot. Metal utensils are used in a wide range.

               icicle є використаним для обробки granular caviar, sturgeon and salmon fishes.

           Kokotnitsa використовується для приготування і serve special hot snacks: mushrooms в sour cream, крабів, овочів, vegetables with saluses.

               The kidney is designed for baking and serving fish (mainly pike perch) and seafood.  Portion frying panis used для cooking and serving інші hot dishes.
Answer the questions:
1.                         What are used for cooking and serving dishes?
2.                         What is used to feed caviar?
3.                         What snacks are used for the kokotnitsa?
4.                         What is used for serving fish?
5.                         Why do we need the portion frying pan?

 Tick ​​“Yes” або “No”.
  1. Glassware is used для cooking and serving dishes. 
  2. Portion frying pan  is used to feed caviar.
  3. Kokotnitsa  використовується як для пристосування та сервісу спеціальних спекотних свиней.
  4. Перший glassware appeared в Італії у Venice.
  5. Plastic dishes  are used for serveing ​​passengers of sea, air and rail transport.
  6. Restaurants use different types of table linen.
Writing: translate into English.
  1. На столі серветка.  
  2. У мене вдома немає десертних ложок. 
  3. Дай мені, будь ласка, лікерну чарку. 
  4. Мама подарувала подружці бокали для шампанського. 
  5. Мені подобаються хайболі.
  6. У ресторанах використовують фарфоровий посуд.
  7. На столі чашки зі блюдцями, попільничка, ваза для паперових серветок.
Home task англійською мовою, використовуючи нові слова.

Kind of dishes
Capacity ml ( ємність )
Appointment (призначення)

Фужер
250-300
Для мінеральної води, фруктових напоїв, коктейлів.
Келих
150-200
Для шампанського
Вазочка
150-200
Для морозива, фруктів, фруктових напоїв.
Келих для вина
100-150
Для вина та алкогольних коктейлів
Склянка
250-300
Для коктейлів, змішаних напоїв.
Рюма
40-20
Для лікерів та коньяків
Ваза
500-1000
Для фруктів, цукерок
Тарілка закусочна

Для холодних закусок та фруктових салатів
Тарілка пиріжкова

Для хліба, пирогів, печива
Тарілка для інших страв

Для продукції гриль-бару

Тема уроку (8): Serving wine. Polishing and handling glassware, cutlery.

Підручник "English for restaurant workers" знаходиться за посиланням:

Reading: після прослуховування прочитайте самостійно Unit 6, p. 36-37 (читати й перекладати).

 Write down these words into your copy-books (запишіть слова в зошит ) .

New words
Wipe - протирати
cut -різати
pierce - проколювати
remove - знімати, забирати
unscrew - відкрутити
press down- натискати
show - показувати
turn clockwise - повертати за годинниковою стрілкою
spiral screw - спіральний гвинт
label - етикетка
cork - кірка
bulge - випуклість
neck - шия
foil wrapper - фольгова обгортка
base - підстава, підошва

Watching and listening:  за цією посиланням перегляньте, як сервірувати червоне вино:  https://www.youtube.com/watch?v=iv56O-NGBGg . 

Writing:  Ex. 1a, 1b p. 38, ex. 3 p. 39  (підручник "English for restaurant workers" знаходиться за посиланням:)

Reading: після прослуховування прочитайте самостійно Unit 14, p. 68-69 (читати й перекладати).
New words
stained - заплямування
broken - розбитий
strong - міцний
dirty - брудний
cracked - надтріснутий
chipped - колотий, щербатий
smudged - розмазаний

Watching and listening: перегляньте відео про полірування посуду


GLASSWARE CLEANING GUIDE

Перекласти ці кроки.
STEP 1 - WASH YOUR GLASS
STEP 2 - PLACE GLASS TO DRAIN
STEP 3 - STEAM OVER BOILING WATER
STEP 4 - USE MICROFIBRE CRYSTAL TOWELS
STEP 5 - HOW TO HOLD THE GLASS
STEP 6 - HOW TO POLISH THE GLASS
STEP 7 - A PERFECTLY CLEAN GLASS!

Writing:  ex. 1, 2, 3 p. 70  (підручник "English for restaurant workers" знаходиться за посиланням: 
Home task: learn the new words by heart (вивчити напам'ять слова), ex. 4 p. 39, ex. 4 p. 70


Тема уроку (9): Types of  table  setting. 
Revise what do you know про налаштування table? 

Reading:
Read and translate the text. 
Типи послуг 
Servicing is carried out 1-2 hours before the opening of the hall. Всі послуги, що мають його, strictly defined place on the table. Першорядне обслуговування table is performed in the course of preparation hall for service. Вона включає мінімальний номер елементів. 
У canteens, cafes, snack bars , де є tables with plastic cover, no cover tablecloths, wooden paper towels can be used on wooden tables. У центрі table table sets for spices. 
При попередньому служінні table для встановлених готелів на заняттях table put dishes, drinks, bread, sets, spices, paper napkins. Дошки та носки, які є на table depending on number of seats. Bread on a pie sets to each guest on the left. Kits placeted on both sides of the dish with a snack: on the right - a spoon and a knife, to the left - a fork or in the center of the table on the stand, thes sets depending on the number of seats at the table . 
Обслуговуючи tables в bufetах, snack bars, cafes, де food is taken standing, забезпечується тільки до набору в центрі table sets for spices and paper napkins in napkin holder. 
У ресторані для фастерів і більше зручної роботи waiter is recomended to serve the tables in the following order: to place the plates, to spread the appliances, place wine glasses and goblets, roll and wrap napkins, set up vases with flowers , інші декорації , ashtrays, spices, put menus і wine cards . 
Залежно від типу та природи служби (переваги, перерви, денний час служби, сувеніри, banquet, tea, coffee);

Tick ​​“Yes” або “No”.
  1. Wooden paper towels can be used на wooden tables.
  2. У центрі table table sets for spices. 
  3. Bread on a pie sets to each guest on the right. 
  4. Всі послуги, що мають, його strictly defined place on the table.
  5. Дошки та носки, які є на table depending on number of seats.
Look at the presentation. Read and translate.
Do task on this image.

Listening and watching: перегляньте, як сервірують стіл до сніданку.

Dinner (lunch) table setting
Do task on this image.

Listening and watching: Наскільки необхідно встановити formal table .

Supper (dinner) table setting
Do task on this image.


Listening and watching: Як вибрати dinner table .

Look and remember!

Home task: 
  • Write down and learn new words by heart.

Тема уроку (10): Serving the first course 
Reading: Unit 7 , p. 40-41 (читати й перекладати).

  
PAY ATTENTION! (перекласти письмово у зошиті)
Writing: ex. 1, 3 p. 42, 4 p. 43.
Home task: ex. 2 p 42.

Тема уроку (11):  Serving the main course 
Look and say!

Translate into English
  1. Я хочу замовити пляшку червоного вина.
  2. Накривати стіл – моя улюблена справа.
  3. У центральній частині столу – срібний посуд.
  4. Скільки видів сервірування ти знаєш? - 3: до сніданку, обіду та вечірі.
  5. Який посуд подобається тобі найбільше? - Скляний.
Reading:   Unit 8 , p. 44-45 (читати й перекладати). Pay attention!


Перевірити та надіслати ці advices.

New words
adjust - поправляти
arrange - влаштувати
grind -  терти, молоти
keep an eye on - слідкувати
scoop -  черпаті
transfer -  переміщати
twist - крутити, зібгати
announce -  оголошити
take off - знімати
pick up food -  забирати їжу
handle - ручка
cover -  кришка
index finger -  вказівний палець
thumb -  великий палець
vinegar - оцет
tray-stand -  піднос-підставка

Watching and listening
: перегляньте відео "How to set a table for a five course meal". Запишіть назви ліній, які відмежовують прилади між собою.


Writing:  ex. 1, 2a, 2b p. 46. 

Home task : управа 3 с. 47. 

Тема уроку (12): Clearing the tables after courses

Translate into English
  1. Офіціант переміщує тарілку та знімає кришку з неї.
  2. Вам подобається? - Так, дякую.
  3. Я б хотіла замовити овочевий салат.
  4. Вона зачерпнула овочі та поклала їх на тарілку.
  5. Візьми піднос-підставку і забери їжу.

Reading:   Unit 10 , p. 52-53 (читати й перекладати). Pay attention!  Перевірити та надіслати ці advices.



New words
Scrape -  дряпати, обскрібати
stack - купа, стелаж, стопка
bread basket -  кошик для хліба
butter dish -  маслянка
clearing station - брудні тарілки
steward -  керуючий
firmly - твердо, міцно

Watching and listening :  перегляньте відео "Clearing tables".


Pay attention!  Перевірити та надіслати ці advices.

Make up 5 sentences using new words ( складіть 5 слів із новими словами )
Writing:  ex. 1, 2, 3 p. 54. 

Home task : управа 4 с. 55.


Тема уроку (13): Serving dessert/Making coffee
Translate into English
  1. Офіціант обскрібає брудний посуд після обіду.
  2. Принесіть мені, будь ласка, кошик для хліба та маслянку.
  3. Заберіть брудні тарілки.
  4. Керуючий слідкує за тим столиком.
  5. Зніміть верхній одяг і пройдіть до зали.
Reading:   Unit 11 , p. 56-57 (читати й перекладати). Pay attention!  Read and translate.



New words and expressions
Are you ready to order dessert now? - Ви готові замовити десерт?
I recommend наші home-made ice-creams. - Я рекомендую наше домашнє морожене.
Would you like to try  our home-made ice-creams? - Ви б хотіли спробувати наше домашнє морожене?
pantry - комірка, буфетна
tart - домашній пирог
trrolley - візок на колесах
Verbs (дієслова):
прикріпляти, розподіляти, наповнювати, взятися піною, наливати, натискати, посипати. 
Nouns (іменники):
кнопка, піврозмірна чашка, обладнання, фільтр, піна, кофемолка, мелена кава, глечик, насадка, блюдце, носик, пара, чайна ложка.
Інші (інше):
мілень, одинарний, міцний, під.
Make up 5 sentences using new words ( складіть 5 промов із новими словами  ).

Writing:  ex. 1, 2, 3 p. 58. 

Home task : управа 4 с. 59.

Тема уроку (14): Making tea/ Serving beverages after meals
Translate into English
  1. Кофемашина та інше обладнання зберігаються в буфетній.
  2. Ця машина робить різні види кофе.
  3. Мері спочатку наповнює фільтр меленою кавою.
  4. Вона подає десерти, використовуючи візок на колесах.
  5. Чи хотіли б ви спробувати наш домашній пиріг?
Reading:   Unit 12 , p. 60-61 (читати й перекладати).
Pay attention!  Read and translate.
Watching and listening :  перегляньте відео "Ви можете зробити гарний цукерок tea wih milk?"
Позначте питання.
  1. Do you like tea?
  2. What tea do you like?
  3. Do you like tea with milk?
What do you know про tea in Great Britain? Watch this video.
Give the short answers and write them down (Дайте короткі відповіді і запишіть їх після перегляду відео).

  1. What does "high tea" mean? When does it serve?
  2. What does "afternoon tea" mean? What are usually served with it?
New words
Verbs  (дієслова):
заварювати, приносити, нести, містити, продовжувати, проціджувати, замовляти, наливати, ставити, помішувати, хотіти, нагрівати. 
Nouns  (іменники):
бар, бармен, миска (sugar bowl - цукорниця), бренді, вершки, передпліччя, лікер, саше, чарка для бренді, стрижень (ніжка келиха), підсолоджувач, пакетик чаю, чайне листя, чайник.
Інші  (інше):
кип'ячий, заварений, порожній, трав'яний, розчинний, приготування.
Make up 5 sentences using new words ( складіть 5 промов із новими словами  ).

Writing:  ex. 1, 2, 3 p. 62. 

Home task : управа 4 с. 63.


Тема уроку (15): Bartender's equipment (Виробничий інструмент бармена).

Translate into English
  1. Щоб зробити чай, треба нагріти чайник.
  2. Потім треба покласти чайний пакетик у теплий чайник.
  3. На підносі порожня чашка та блюдце.
  4. Мері ставити на піднос цукорницю та глечик для молока.
  5. Що ви хочете замовити? - Трав'яний чай, будь ласка.
Pay attention!  Read and translate.
New words

Педальне відро - Pedalbucket
Рушник - towel
Соломинка - straw
Mugs of different sizes- мензурки різного об'єму 
choppingboard- дошка для розділення 
Knife-stick-ніж-пилка 
Confectionery Tongs- щипці кондитерські 
Can - відерце 
 Шейкер-shaker

Make up 5 sentences using new words ( складіть 5 слів із новими словами  ).
THE previous practise
Translate this dialogue.
Home task: prepare for the test.
Тема уроку (16): TEST " Serving table"
Виконайте контрольну роботу за посиланням https://app.wizer.me/learn/N1M3L6 код N1M3L6.


Тема програми: Продукти харчування
Тема уроку (17): Meats (Асортимент м'ясних продуктів)

Look at the presentation and write down new words.
Vocabulary https://www.liveworksheets.com/node/3460246
Reading and writing
Do the next task.

ЗВЕРНІТЬ ПОПЕРЕДЖЕННЯ!!! НОВУ ТЕМУ ПРОГРАМИ МІ ОПРАЦЮЄМО ЗА НОВИМ
ПІДРУЧНИКОМ, ЯКИЙ ЗНАХОДИТЬСЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ НИЖЧЕ.
https://drive.google.com/file/d/1YpddhLoWuTAkRP3ddHAptrPFTK7SzCU2/view?usp=sharing
 Підручник поділень на 2 частини. Ви працюєте з іншою частиною, починаючи з тими "Meats".

Reading
Ex. 2, 3 p. 4.
Vocabulary
Butcher - м'ясник
sirloin - філе
Ex. 3, 4 p. 4-5
Ex. 5, p. 5
Ex. 6-7, p. 5(заповніть пропуск у діалозі, прослухавши трек 34)
Home task : ex. 9, p. 5, learn new words.

Тема уроку (18): Seafood (Морепродукти)
Look at the presentation and write down new words.
Reading
Ex. 2, p. 6.
Vocabulary
Ex. 3, 4 p. 6-7
Ex. 5, p. 7
Ex. 6-7, p. 7
Do the next tasks на зображеннях.
Home task : ex. 9, p. 7, learn new words.

Тема уроку (19): Dairy (Асортимент молочних продуктів)
 Look at the presentation and write down new words.
Warm up
https://www.eslprintables.com/vocabulary_worksheets/food/FOOD_EXERCISES_209773/
http://surl.li/ipkpbp
Do task on the slide.
Reading
Ex. 2, p. 8.
How to store dairy products?

Vocabulary
https://wordwall.net/uk/resource/56886873/dairy-products
http://surl.li/xfpldq
evaporated milk - згущене молоко
Ex. 3, 4 p. 8-9
Ex. 5, p. 9
Ex. 6-7, p. 9
Home task : ex. 9, p. 9, learn new words.
Тема уроку (20): Fruits (Фрукти)
Look at the presentation and write down new words.
Reading
Ex. 2, p. 10.
Vocabulary
 fiber - клітковина
 sqeeze - натискати
 drip - капати
Ex. 3, 4 p. 10-11
WATCH AND REMEMBER!
Listening
https://www.liveworksheets.com/w/en/english-second-language-esl/961260 Ex. 5, p. 11 Ex. 6-7, p. 11
Do the next tasks
Home task: ex. 9, p. 11, learn new words.
Тема уроку (21): Vegetables (Овочі)
Look at the presentation and write down new words.
Look and say how long vegetables can stay fresh?
Reading
https://www.liveworksheets.com/w/en/english-second-language-esl/7080219  
Ex. 2, p. 12.
Vocabulary
 inflorescent vegetables - соцвіття
bulb vegetables - цибулінні овочі
stalk vegetables - стеблові овочі
root vegetable - коренеплід
leaf vegetable - листові овочі
thaw - розморожувати
blanch - бланшувати
an edible plant - їстівна рослина
tuber vegetable - бульба овочева
canned - консервування
overcook - перегрітий, переохолодження
tend to be tough - як правило, жорсткі
Ex. 3, 4 p. 12-13
Ex. 6-7, p. 13
Home task: ex. 9, p. 13, learn new words.

Тема уроку (22): Spices and herbs (Приправи й трави) 
Reading
Ex. 2, p. 14.
Vocabulary
spices - приправи
hot - гострий
garlic - часник
herb - трава
leaves- листя
complement - доповнювати
ground - мілень
dried - сухий
Ex. 3, 4 p. 14-15
Watch the video  "Top 5 most expensive spices". Write down them into your copy-books ( запишіть
з відео 5 найдорожчих приправ з перекладом у зошит).
Answer the question
  • What spice is the most expensive in the world?
Ex. 6-7, p. 15
Home task: ex. 9, p. 15, learn new words.

Тема уроку (23): Assortment of cereals (асортимент круп)
Look at the presentation and write down new words. Перевірте та надайте тексти, до всіх дій.
Vocabulary
Ex. 3, 4, p.16.
Ex. 5, 6, p.17.
Ex. 7, p.17.
Home task:  Ex. 9, p.17
Тема уроку (24): Grains and legumes (Асортимент бобових)
Reading
Ex. 2, p. 18
Vocabulary
legume - бобові
bran - висівки
Ex. 3, 4, p.18.
Listening
Ex. 5, 6, p.19.
Ex. 7, p.19.
Home task:

Тема уроку (25): Pastry (Хлібобулочні вироби, випічка)
https://test-english.com/vocabulary/a1/food-and-meals-a1-english-vocabulary/
Виконайте інтерактивні управи за посиланням: https://app.wizer.me/learn/EIFYBW
Look at slides and write down new words.
Do the next tasks.
Reading
Ex. 2, p. 20
Vocabulary
pastry - випічка
flaky - шаруватий
dough - тісто
shortcrust pastry - пісочне тісто
phyllo pastry - кондитерське тісто
puff pastry - листкове тісто
custard - заварний крем
choux pastry - випічка з чоу
Ex. 3, 4, 20-21.
Listening
Ex. 5, 6, p.21.
Ex. 7, p. 21.
Home task: перекладіть речення письмово.
  1. Я дуже люблю випічку.
  2. Я завжди купую тісто. Найбільше мені подобається листкове тісто.
  3. Воно коштує не дуже дорого.
  4. Щоб ти вібрав – кондитерське чи пісочне тісто?
  5. Заварний крем – мій улюблений.
Тема уроку (26): Desserts (Десерті)
Reading
Ex. 2, p. 30
Vocabulary
cone - конусна вафельна трубочка
topping - начинка, заливання
sugar-free - без цукру
hot fudge - гаряча помадка
sprinkles - посипати
Ex. 3, 4, 30-31.
Watch this video and write down ingredients of every desert.

Listening
Ex. 5, 6, p.31.
Ex. 7, p. 31.
Home task:  Ex. 9, p.31.

ТЕМА УРОКУ (27): Breakfast, lunch, dinner (Сніданок, ланч, вечеря)
Reading
Ex. 2, p. 24

Vocabulary
scrambled - яєчня
whip up - збивати
hash browns - деруні 
poached egg - яйця пашот
feast - банкет
hearty - ситний
savory – пікантний 
Ex. 3, 4 p. 24-25
Listening
Ex. 5, 6, p.25.
Ex. 7, p. 25.
Watch the video "Континентальний breakfast" і пишуть понизу кладбища і кидають вам.
(Запишіть з відео напої та страви)
Reading
Ex. 2, p. 26
Vocabulary
noon - полудень
deli - гастроном, доставка
Ex. 3, 4, p. 26-27
Listening
Ex. 5, 6, p. 27
Ex. 7, p. 27
Watch the video"Lunch" and answer the question: what do you like to eat for lunch?
Reading
Ex. 2, p. 28
Vocabulary
entree - страва
side -гарнір
appetizer -закуска
Ex. 3, 4, p. 28
  • What do you like to eat for dinner?
  • Watch the video and write down all ingredients of Semolina pasta.


Home task: Ex. 7, p. 29
ТЕМА УРОКУ (28): ТЕСТ з теми "Продукти харчування"

Test 2. Assortment of food products

ТЕМА ПРОГРАМІ: Типи приміщень

Тема уроку (29-30): Rooms for consumers: lobby group. Wardrobe.Toilet room.

(Приміщення для споживачів: вестибюльна група. Гардероб. Туалетна кімната ) .

What can you see on this image? What part of the restaurant is it?

Reading

Read and translate the text.

The lobby is the room from which the service begins, it is the business card of
the enterprise. Вони є wardrobe для outwearwear, toilets and washrooms in the
lobby. The design is determined by the type of enterprise. The lobby has
interior. Вхід до приладів є відокремленим до квіткових партій.
armchairs, coffee tables and mirrors. Flowers and greenery are used in the

Нагорода знаходиться у приміщенні. It is equipped with hangers.

The wardrobe rack can have cabinets

for storing черевики.

The toilets should have
електричні драйвери, гарячі та залізні води, фурнітури soap, фурнітура, індивідуальний
handkerchiefs.

Vocabulary

Lobby - вестибюль

Wardrobe гардероб

Toilet туалет

Upholstered furniture – м'які меблі

Entrance – вхід

Hanger вішалка

Wardrobe rack гардеробна стійка

Shoe storage cabinet шафа для зберігання взуття

Electric dryer електросушарка

Mirror дзеркало

Soap мило

Individual handkerchiefs індивідуальні серветки для рук

Consumer - споживач

Ex. 1.

Complete the sentences using the words from the box.

Flowers, card, furniture, lobby, restaurant

1.     I want to work in a …
2.     The … is a part of a restaurant.
3.     There are different … in the lobby.
4. Ви можете скористатися вашою  ... щоб отримати для вашої відповіді.
5.     There is a vase with … on this table.

Ex. 2.

Перейти до слів з їхнього перекладу.

1.      Toilet

2.      Wardrobe rack

3. Soap

4.      Consumer

5.     Lobby

6.      Mirror

7.      Electric dryer

A л ектросушарка

У мило

З дзеркало

D туалет

E споживач

F гардеробна стійка

G вестибюль

Listening

Write down 10 restaurants and countries where are they (запишіть назви 10 ресторанів

та країн, де вони розташовані).

Reading

Read and translate the dialogue.

Going to a restaurant

Sandra і Paul є на steak restaurant. A waiter greets them.

"Do you know what you would like to drink?" waiter asks. “Water and orange juice,” Sandra says. "Танк you. Тут є ваші menus," the waiter says.

Waiter brings water for Paul і oranžová juice for Sandra.

"What would you like to order?" waiter asks.

"I would like a 12-ounce steak and mashed potatoes," Paul says.
"The same thing, але з green beans," Sandra says.
"І два orders of garlic bread," Paul says.
"Great. You should have it in soon," the waiter says.

The waiter returns after an hour.

“Sorry for your wait. Here are two orders of 12-ounce steaks with mashed brambory and garlic bread,” waiter says. "I asked for green beans with mine," Sandra says. "I'm sorry, I'll get those for you," the waiter says.

The waiter quickly returns with Sandra's green beans.

Tick ​​“Yes” або “No”.

1.  1.    Sandra і Paul є на великій food restaurant.
2.     Sandra ordered orange juice.
3.     Павло споряджений масажними льодами.
4.  Sandra likes garlic bread.
5.     Waiter didn't bring green beans.
6.     Sandra і Paul waited 2 hours для їх ordering.

Позначте питання.

1. What kind of restaurant did Paul і Sandra go to?

2. What did Paul and Sandra order to drink?

3. What kind of steaks did Paul і Sandra order?

4.     What was wrong with Sandra's order?

Writing

Перейти до English.

1. Гардероб розташовується біля входу.

2. У туалетній кімнаті має бути електросушарка, зеркало, салфетки, мило.

3 У вестибюлі є м'які меблі.

4.   Вішалки для одягу ставляться біля зали.

5. У цій кімнаті дуже велике зеркало.

Home task: read and translate the dialogue

Waiter: Hello, Can I help you?. Kim: Yes, I'd like to have some lunch. Waiter: Would you like a starter? Kim: Yes, I'd like a bowl of chicken soup, please. Waiter: And what would you like for your main course? Kim: I'd like a grilled cheese sandwich. Waiter: Would you like anything to drink? Kim: Yes, I'd like a glass of Coke, please. Waiter: Would Pepsi be OK? We don't have Coke. Kim: That would be fine. Waiter: (After Kim has her lunch.) Can I bring you anything else? Kim: No thank you. Just the bill. Waiter: Certainly. Kim: I don't have my glasses. How much is the lunch? Waiter: That's $6.75. Kim: Here you are. Thank you very much. Waiter: You're welcome. Have a good day. Kim: Thank you. Same to you.

Тема уроку (31-32): The advance. Trade halls. ( Аванзала. Торговельні зали)

Speaking https://wordwall.net/resource/2340600/english/food-facts-true-or-false

Reading

Read and translate.

Advance is a room for consumers to rest, waiting for service process.

Це located in front of trade or banquet hall. Invited guests meet here during banquets,

weddings and інші celebrations. Armchairs, sofas, coffee tables є placed in the

anteroom, floor is covered with a carpet.

Trade halls в ресторані може бути divided в загальному і banquet halls.

General purpose halls can have different interiors, the same or different menu and

сервіс. Вони є хлопці, які були розроблені для різних контингентів відвідувачів.

Banquet halls є halls для малого числа guests for specific occasion.

There can be several banquet halls, з різними interiors, menus, ways of serving

food and drinks.


Vocabulary

Advance - аванзала

trade hall – торгова зала

b anquet hall – банкетний зал

Ex. 1. Complete the sentences using the words from the box.

The advance, banquet hall, sofa, coffee table , menu, service


1.     
… is a room for consumers to rest.

2.      It is located in front of a …

3.      … is one of the most є важливою thing в the restaurant.

4.   In this … ви можете побачити wonderful wine list.

5.     I want to buy a …

6.     There is only one … in this advance.

Ex. 2. Match the words with their translation.

1 Sofa

2 coffee table

3 menu

4 service

5 carpet

6 food and drinks

7 advance

8 banquet hall

A меню

B диван

C ковер

D їжа та напої

E журнальний столик

F обслуговування

G аванзалу

H банкетний зал

Listening

Прослухайте розмову у відео перші 38 з за посиланням і дайте відповіді

на питання. https://cutt.ly/3yPji3y

Tick ​​“Yes” або “No”.

1. Ralph ordered cold tea. 2.     Anna wanted to drink lemonade.

3.     Ralph ordered onion soup to start.

4.      Ростовий буфет з масажними льодами і peas був для Ralph.

5.     The beef was well done.

6.     Anna ordered fish and salad.

Check yourself!

Waiter: Hello, I'll be your waiter today. Can I start you off with something to drink?
Ralph: Yes. I'll have iced tea, please.
Anna: And I'll have lemonade.
Waiter: Добре. Чи ви ready to order, or do you потрібні кілька хвилин?
Ralph: I think we're ready. I'll have tomato soup to start, and the roast beef
with mashed potatoes and peas.
Waiter: How do you want the beef — rare, medium or well done?
Ralph: Well done, please.
Anna: And I'll має just fish, with potatoes and a salad.

Watch and listen to the dialogue “At the restaurant” 3 хв.

Позначте питання.

1. What drink did mother order?

A Water B Orange juice C Lemonade D Milkshake

2 Who ordered grilled chicken and salad?

A dad B mom C Paul D Amy

What did mom order?

A grilled chicken B vegetable soup C chicken soup D grilled fish

4.    What did Paul order?

A grilled chicken and salad B vegetable soup C chicken soup D grilled fish

5.   What did Amy order?

A grilled chicken and salad B vegetable soup

C chicken soup and lasagna D grilled fish

6.   What did the family order для dessert?

A two ice creams

B two ice creams and chocolate cake

C два ice creams and cheese cake

D two ice creams, chocolate cake and cheese cake

Writing

Перейти до English.

1.     Допоможи мені скласти меню.

2.     У мене в кімнаті є диван та журнальний столик.

3.     Моя майбутня професія – майстер ресторанного обслуговування.

4.     Я замовлю банкетний зал для весілля мого друга.

5.     Аванзал – це одна із частин торговельних поміщень.

Home task

Prepare the presentation “Топ 5 Крепівніцкій reštaurácia” or some

інформація про ресторани в нашому місті.



Тема уроку (33): Підсумковий урок з теми "Типи поміщень"

Для тебе ви повинні приготувати цю продукцію “Top 5 Kropyvnytskyi's restaurant”. Please,

send your projects до моїх e-mail або viber.



Тема програми: Обслуговування іноземних гостей та туристів
Тема уроку (34): Персонал ресторану
За посиланням опрацюйте підручник на с. 6 і запишіть, хто входити

Speaking https://wordwall.net/resource/2415272/english/food-idioms-quiz

Watch the video and write down нові слова.


New words
Free range - вільний вибір
cupsicum - чашка
honey glazed ham - медова глазурована шинка
flood fish - заливна риба
hash browns - деруні, оладки
congee - пюре

Answer the questions

1. What station do you like best of all?

2. What drinks should be included in breakfast menu?

3. What can you say about first dishes?

4. What do second courses include?

5. What dishes are not recommended to serve?

Translate into English

континентальний завтрак

яйця пашот

пюре

парові страви

вільний вибір

медова глазурована шинка

Home task: do the ex. 8 на карті.

Тема уроку (35-36): Duties of restaurant staff (Обов'язки ресторанного персоналу).
Customer service. National food traditions (Обслуговування клієнтів. Національні традиції харчування ).


READING
Використовуйте і перейдіть до закладів restaurant staff - waiter/waitress on page 76 in your book.

Read and translate the text.
Traditional service features
Service of foreign guests has its own peculiarity related to taking in account the traditions of eating of different peoples.
The organization of service of foreign tourists involves the use of several types of menus, which will take into account the peculiarities of the national
cuisine of guests and of course dishes of traditional national cuisine.
For the fullest satisfaction of the needs and possible requests of foreign tourists you should always have a comprehensive menu
of European breakfasts, lunch and dinner menus for group tourists,
menu meals, diet or vegetarian, children's, etc. It should be borne in mind, for example, that Americans drink coffee before breakfast
and Koreans do not drink coffee at all. Guests from India and some other countries should be served tea.

Europeans eat breakfast, have dinner and supper with mineral or fruit water, and the people of the East - Japanese and Korean - often do not drink mineral water at all.

Danes, Norwegians, Czechs and Romanians do not like lamb. Hungarians do not have to offer fruit jelly, and the British - boiled sausages, pancakes and ravioli.
Romanians hardly consume sauces, and Koreans do not recognize broths. Scandinavians will not pay proper attention to the dishes made from cheese.

There are also nuances in the use of bread. Bulgarians, Romanians, Arabs prefer white bread, but toasts may be served instead. English, French, Americans call the second meal lunch.
There are no first courses in the lunch menu, there are snacks, second courses, sweet dishes and coffee or tea.
Lunch (in time our dinner) consists of snacks, first and second courses, dessert, tea or coffee. Lunch (in time our dinner) consists of snacks, first and second courses, dessert, tea or coffee.
Soups are served in small portions - 250-300 ml, with preference given to broths, rubbed soups or seasoning soups with finely chopped products.
You have a specific responsibility when serving individual tourists: you have an obligation to help select dishes from the menu, taking into account
the traditions of the tourist's national cuisine and to offer your country's dishes. Many foreigners are happy to order, for example, Ukrainian borscht, dumplings, pancakes with sour cream, barbecue.
Answer the questions
1 Do Europeans like to drink mineral water? What about people from East?
2 Do Hungarians offer fruit jelly?
3 What nationalities prefer white bread?
4 Who drinks coffee before breakfast?
5 Who doesn't like lamb?

Look at the presentation, read and translate.

Breakfasts in different coutries

What breakfast do you like best of all?
What do you like to eat for breakfast, lunch and dinner?

LISTENING
What is traditional British food? (watch the video)
WRITING
Write down from the video "What is traditional British food?" (випишіть з відео,
що їдять у Британії на сніданок, ланч, вечерю).

Home task: make up the menu for the British visitors (складіть меню для відвідувачів з Британії)



Тема уроку (37-38): Preferences of tourists from English-speaking countries and European countries. Menu.
(Уподобання туристів англомовних країн та країн Європи. Меню)
Today you will find out about different world cuisines. Look at these presentations, read and translate all materials.

Do you like American cuisine?
How can you characterize British and Canadian cuisine?

What do you know about German cuisine?
Write down all dishes from the video.

Do the task on the slide.

What dishes in Portuguese cuisine do you like best of all?
Would you like to try Portuguese dishes?

Watch the video about Portuguese cuisine.


Do the task on the slide.

Home task: Make up the menu for tourists from Europe.




Тема уроку (39-40): LISTENING. READING. (Контроль аудіювання. Контроль читання)

LISTENING
Listen to the interview. Then read the statements below and put "T" for the true statements and
"F" for the false ones.
1. George opened up a restaurant in Canada.
2. They mainly serve international dishes.
3. George thinks everybody knows the English to be exellent cooks.
4. The chef of the restaurant is Argentinian.
5. They have traditional English breakfast and typical English desserts on the menu.
6. English dishes are not much popular in Argentina.
7. George misses a wonderful French cheese-Roquefort.
8. Stilton is English blue cheese.

READING
Read the text and agree or disagree with the statements.
Traditional American Food
Americans eat a lot. They have three meals a day: breakfast, lunch and dinner.
Most of Americans don't eat home but prefer to go to restaurants.
They can choose from many kind of restaurants. There is a great number of ethnic
restaurants in the United States. Italian, Chinese and Mexican food is very popular.
An American institution is the fast food restaurant, which is very convenient but
not very healthy.
However there are some principles of American cuisine (if we may call it so).
Americans drink a lot of juices and soda, eat a lot of meat, fruits and vegetables,
not much bread. In the morning Americans have cereal or scrambled eggs, milk or
orange juice. Chicken or fish, fried potatoes, vegetable salads, and desert: this is the most
common menu for lunch.
Dinner is probably the most important meal of the day, some people have family dinner, when
all members of family have to be there.
For dinner Americans usually have meat, fried or baked potatoes with ketchup
or sour cream, corn, peas, sometimes macaroni and cheese or spaghetti; ice-cream,
fruit or cake may be for dessert. Turkey, ham and apple pie are traditional
for Christmas and Thanksgiving Day dinners.
True or false
1. Americans like to eat.
2. Most of Americans prefer to eat out.
3. There are a lot of religious restaurants in the United States.
4. Fast food restaurants are very popular and very healthy.
5. Americans drink a lot off ice water, eat a lot of fish, fruits and vegetables, much bread.
6. Chicken or fish, fried potatoes, vegetable salads, and desert: this is the most common menu for dinner.
7. For dinner Americans usually have meat, fried or baked potatoes.
Meals in Great Britain
The usual meals in Great Britain are breakfast, lunch, tea and dinner.
Breakfast time is between 7 and 9 a. m. Many people like to begin it with porridge.
English people eat porridge with milk or cream and sugar, but the Scots — and Scotland is
the home of porridge — never put sugar in it. Then comes bacon and eggs,
marmalade with toast and tea or coffee.
For a change you can have a boiled egg, cold ham or perhaps fish.
The two substantial meals of the day, lunch and dinner, are more or less the same.
Lunch is usually taken at one o’clock. Many people, who go out to work, find
it difficult to come home for lunch and go to a cafe or a restaurant, but they never
miss a meal. Lunch is a big meal — meat or fish, potatoes and salad, puddings or
fruit are quite usual for it. In the afternoon, about four o’clock, the English have a
cup of tea and a cake, or a slice or two of bread and butter. Tea is very popular
with the English; it may be called their national drink. The English like it strong
and fresh made.
Tea must be brewed as follows: one teaspoon for each person and one for the
pot. They drink it with or without sugar, but almost always with milk. It is
important to pour tea into milk, and not vice versa.
Their “high tea” at 5 o’clock is very famous. Tea is accompanied by ham, tomatoes and salad,
bread and butter, fruit and cakes. Dinnertime is generally about half past seven or later.
In some houses dinner is the biggest meal of the day. They begin with soup, followed by fish,
roast chicken, potatoes and vegetables, fruit and coffee. But in great many English homes the midday meal is
the chief one of the day, and in the evening they only have light meal, for example, bread and cheese and a
cup of coffee or cocoa and fruit.

Find equivalents.
1. Сніданок, ланч, чай і обід — звичайні прийоми їжі в Англії.
2. Час сніданку між 7 і 9 годинами ранку.
3. Багато хто люблять починати його з вівсяної каші.
4. Потім їдять яєчню з беконом, повидло з тостами і п’ють чай чи каву.
5. Час ланчу — перша година дня.
6. На ланч їдять багато — м’ясо чи рибу, картоплю і салат, пудинги чи фрукти.
7. Чай дуже популярний в англійців, його можна назвати їх національним напоєм.
8. Дуже відомий їх «вечірній чай» о п’ятій годині вечора.
9. У деяких будинках обід — найбільший прийом їжі за день.
10. Він починається із супу, потім іде риба, смажене курча, картопля з овочами, фрукти і кава.
Traditional Ukrainian dishes
Deruny is a traditional Ukrainian dish made of potatoes. Deruny are small
potatoe Pancakes fried in oil. We eat deruny with sour-cream.
Ukrainians prepare deruny filled with meat or cottage cheese, fried
mushrooms. They are very tasty!
You prepare deruny in this way: first you grate the potato, then you add eggs,
flour, then fry the mixture в pan. Вони є дуже приємні з м'ясом, sour-cream і коли вони є hot.
Another favourite Ukrainian dish is borsch. Це зроблено з льоду, брикетів, кабачків, маси і tomato source.
Ukrainians як varenyky very much. Varenyky can be filled with cheese, potatoes, cabbage, meat.
So, Ukrainian cuisine is rich and tasty.
Say if the sentence is true /false:
1. Deruny is a traditional English food.
2. Deruny are small fruit pancakes.
3. Deruny are very tasty with ice-cream.
4. Borsch is a favourite Ukrainian dish.
5. Ukrainians як varenyky very much.


Тема уроку (41-42): WRITING. SPEAKING (Контроль письма. Контроль говоріння)

WRITING

Task 1. Translate into English.
Холодні та гарячі напої;
Медова глазурована шинка;
Суп-пюре;
Континентальний завтрак;
Парові страви;
Пельмені із креветками;
Обслуговування іноземців.

Task 2. Complete the sentences.
Portuguese cuisine is…
German cuisine is famous…
I як Italian cuisine because…
I know that French cuisine є…
Polish cuisine is similar to…

Task 3. Answer the question.
1. What is a typical breakfast в Європі?
2. Describe the French breakfast.
3. What Alcoholic beverages of France do you know?

Task 4. Fill in the gabs with the correct form of the verbs
in brackets.
1.There (be) four meals in England.
2. Different people (drink) different drinks.
3. Lunch (start) at about 1p.m.
4. Pudding (be) the second traditional food in England.
5. Friends (be) usually present during a 5 o'clock tea.
6. English dinner (consist) of plenty of dishes.

Task 5. Make up fast food, коктейль або drink menu.

SPEAKING

ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS.
1. What is favourite dish of your mother?
2.What is your favourite café або restaurant in Kropyvnytskyi?
3.What are you cooking on the holidays?
4.What is healthy food?
5.What food gives us a lot of vitamins?
6.Who are vegeterians? Чи є vegeterians in your group?
7 .What food is fatty?
8 .What types of food do you know?
9.Why must we eat meat products?
10 .Why must we eat dairy products?
11.Why must we eat vegetables?
















































































Немає коментарів:

Дописати коментар

Рекомендована публікація